2024 június 18. kedd
spot_imgspot_img
FőoldalÉrdekvédelemGVH-vizsgálat az elszálló élelmiszerárak miatt

GVH-vizsgálat az elszálló élelmiszerárak miatt

Az élelmiszerek árai az elmúlt időszakban drasztikusan emelkedtek. Felmerült a kérdés, hogy befolyásolják-e az ársapkás termékek a helyettesítő termékeik árának alakulását. Az áremelkedés összességében teszi nehézzé a mindennapi megélhetést. A Gazdasági Versenyhivatal jelenleg hatósági eljárásban vizsgálja a szektort. Arra is választ kíván a GVH kapni, hogy jelen van-e bármilyen versenyjogsértés, versenytorzulás a kiugró áremelkedéssel kapcsolatban. 

Sapkás vagy nem sapkás?

A Gazdasági Versenyhivatal kiemelt figyelmet fordít a hatósági ársapkás termékek helyettesítőire, például a tejtermékek esetében. A kiskereskedelemben ugyanis nagyfokú áremelkedésnek lehetünk szemtanúi, és egyúttal elszenvedői. A hazai fogyasztók egyre nehezebben tudnak lépést tartani a helyzettel, ezért a vizsgálat most minden korábbinál aktuálisabb. A kiskereskedelmi egységek, élelmiszer üzletláncok meglepően gyors egymásutánban emelik termékeik árát, néha csak kapkodja a fejét a vásárló, és nem érti, mi történik körülötte. A GVH fontos feladatának tartja, hogy a tisztességes piaci magatartás akkor is érvényesüljön, ha az ársapkás termékek tartása nem feltétlenül van kedvére a vállalkozásoknak. 

A cél az, hogy ne érje hátrány a fogyasztót! 

Ma már jól ismert jelenség, hogy az ársapkás élelmiszereken kiesett hasznot a kiskereskedelmi cégek igyekeznek más termékek árain behozni. A szétterített veszteségnek azonban szintén a fogyasztó látja kárát, főleg akkor, ha a fixáras termékek helyettesítésére alkalmas alapanyagokról van szó. Kiemelt jelentőséggel bír, hogy az esetleges hiányból adódóan ne érje hátrány a fogyasztót, a verseny ne korlátozódjon, torzuljon. Amennyiben ilyen jelenségre lesz figyelmes a hatóság, haladéktalanul megindítja a szükséges eljárást. 

Fontos a piaci szereplők véleménye!

Az élelmiszer szektor vizsgálatát részben a piaci szereplőktől szerzett információk alapján végzi, de az élelmiszer-láncok árazási és értékesítési gyakorlata is górcső alá kerül. Ha a feltérképezés során bármilyen jogsértésre fény derül, akkor az érintett szereplővel szemben versenyfelügyeleti eljárás indulhat. A cél nem más, mint a társadalom egészét érintő élelmiszer-infláció okainak jobb megismerése, és az esetleges versenyproblémák kiküszöbölése. 

Fókuszban a nemzetközi környezet 

A hazai jogszabályi környezet és az élelmiszer-infláció vizsgálata nemzetközi összehasonlításban is figyelmet érdemel. A GVH a nemzetközi monitorozást szintén megkezdte, s annak megfelelően az uniós országokban tapasztalható gyakorlat feldolgozására is sor kerül a jelenlegi tevékenység során. Az eredményekről azok elkészülte után tájékoztat a hatóság. 

CIKKAJÁNLÓ
- Hirdetés -spot_imgspot_img

TÖLTSD LE MOST!

spot_img

Legolvasottabb