2024 július 14. vasárnap
spot_imgspot_img
FőoldalÉrdekvédelemA GVH oktató videóval segíti az árfeltüntetés jogszerűségét

A GVH oktató videóval segíti az árfeltüntetés jogszerűségét

2022. május 28-a óta az uniós irányelvvel együtt a hazai kereskedőknek is egyértelműbb szabályoknak kell megfelelniük az árak feltüntetésével kapcsolatban. A nemzeti versenyhatóság nemrég megvizsgálta, hogy a kereskedők megfeleltek-e a korábbi előírásoknak, amelyek célja a vásárlók könnyebb eligazodását szolgálják az akciós árakkal összefüggőben. A tapasztalatok azt mutatták, hogy a ruházati webáruházak több jellemző hiányossággal vannak jelen a piacon. 

Célkeresztben az elmúlt 30 nap legkedvezőbb ára

Több olyan webshoppal is találkoztak a szakemberek, amelyek több árat is feltüntettek egyetlen termékhez. Erről egyértelműen elmondható, hogy összezavarhatja a fogyasztókat, és az árkedvezményeket illetően is megtévesztő lehet. A szabályozás értelmében egyébként egy olyan viszonyítási alapot is meg kell adni, amihez mérni tudják a vásárlók, hogy aktuálisan mennyire kedvező az akciósnak kikiáltott ár. Ez az elmúlt 30 napban legalacsonyabb ár. Gyakran előfordult, hogy ez mellett egy 3. un. eredeti árat is feltüntettek a webáruházak, vagyis ismételten megtéveszthetik ezzel a fogyasztókat. 

A vásárlók abba a csapdába is belesétálhatnak, amely szerint egy un. ajánlott fogyasztói árat tüntetnek fel a termék mellett, és ehhez viszonyítva adják meg az aktuális árat, ami már jelentősen alacsonyabbnak tűnhet, tehát az akciós jelleget sugallhatja. 

Legfeljebb 2 ár feltüntetése ajánlott

A GVH azt javasolja a webáruházaknak, hogy maximum két árat tüntessenek fel az esetleges akciók alkalmával. Az egyik legyen az elmúlt 30 napban alkalmazott legalacsonyabb ár, a másik pedig a jelenlegi, kedvezményes ár. A cél egyértelműen az, hogy a fogyasztók egyértelműen lássák, mennyi helyett mennyibe kerül aktuálisan a termék. 

Továbbra is tilos a termékek felárazása!

A témához szorosan kapcsolódva nem mehetünk el a kuponkódok alkalmazása mellett sem, ezek ugyanis egyre több e-kereskedőnél jelennek meg. Ilyenkor fontos, hogy az eredeti ár mellett a kuponkód felhasználásával fizetendő árat is fel kell tüntetni, szintén az egyértelműség érdekében. Fontos tudni, hogy amennyiben a kuponkód csak a vásárlók egy részére, például a törzsvásárlókra érvényes, akkor nem kell az elmúlt 30 nap legkedvezőbb árát feltüntetni. Ugyanakkor továbbra is tilos az akció előtt a terméket felárazni, hogy ezzel nagyobb mértékű kedvezménynek tűnjön az ajánlat. 

A GVH jelenleg is elérhető oktatóvideója azt a célt igyekszik szolgálni, hogy a webáruházak a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően tüntessék fel áraikat, és a fogyasztók egyértelműen el tudjanak igazodni a kedvezményes, akciós ajánlatok és a kuponkódok világában. A jogszabályoknak való megfeleléssel az e-kereskedők elkerülhetik a hatóságokkal és a fogyasztókkal való jogvitákat és azok kellemetlen következményeit. 

CIKKAJÁNLÓ
- Hirdetés -spot_imgspot_img

TÖLTSD LE MOST!

spot_img

Legolvasottabb