2024 július 14. vasárnap
spot_imgspot_img
FőoldalKülföldi piacA Temu jött, látott és győzött?

A Temu jött, látott és győzött?

Az elmúlt hónapokban lépten-nyomon a Temu hirdetéseibe lehetett botlani, így azok is megismerhették nevét, akik egyébként az online rendelést csak viszonylag korlátozott számban veszik igénybe. Ami elsőre szemet szúrhatott, azok a meglepően kedvező ár. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fogyasztók ezt hajlamosak a silány minőséggel azonosítani, ezért sokan nem is foglalkoztak az újonnan érkezett óriással. Ahogy azonban teltek a hónapok, a YouTube csatornákon is megszaporodtak a Temu rendelésekkel kapcsolatos vélemény videók. 

Végre egy magyar nyelven elérhető kínai webáruház!

A kínai webáruházak színes választékában tehát az Aliexpress, a Shein és a Wish után megérkezett az újabb világhódító a Temu személyében. Az online piactér üzemeltetője a kínai PDD Holdings e-kereskedelmi vállalat. Az őszi és a koratéli időszakban egyre nagyobb népszerűségre tett szert a felület, ez pedig nemcsak a marketingkampánynak volt köszönhető, hanem a magyar nyelven elérhető weboldalnak is. Ha ez nem lenne elég, beállítható, hogy forintban adja meg az árakat, így gyakorlatilag olyan érzése lehet az embernek, hogy egy hazai webshopban vásárol. A különbségek egyértelműen az árakban mutatkoznak meg, s ez már most rányomja bélyegét a hazai webáruházak üzemeltetőinek eredményeire. 

Egyre népszerűbb a Temu!

Nézzük kicsit a számokat! 2024 januárjára a Temu tudhatja magáénak a legnagyobb hazai vásárlói bázist. A külföldről is rendelők közel 30 százaléka szavazott bizalmat neki, ami a 3,9 millió online megrendelő 9 százalékát teszi ki. Az eMag az egyedüli, ami képes volt egyetlen szereplőként a fogyasztói bázis 20 százalékát vásárlásra ösztönözni. A Temu abban is rekordot döntött, hogy a piacra lépést követő első 3 hónapban már elérte a vonzó számokat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a három hónap alatt átlagosan 2,2 alkalommal vásároltak a megrendelők a Temuról. 

Miért szeretik már most sokan a Temut? 

A magyar nyelven elérhető oldal, a forintban jelzett ellenérték nagy előnynek számít, mint ahogy a rendelésre vonatkozó információk sem hagynak kívánnivalót maguk után. Az olcsó kütyük megszámlálhatatlan mennyiségben vannak jelen a kínálatban, de számos olyan termék is megtalálható a választékban, amikkel itthon nem lehet találkozni. E cikk írója is meglepődve tapasztalta, hogy a korábban hazai webshopokból rendelt termékek gyakorlatilag féláron, vagy még sokkal olcsóbban beszerezhetők a Temuról. 

Már most észlelik a változást a hazai webshop tulajok

Természetesen mindez hatással van a hazai webáruházak iránti érdeklődésre. A csökkenő tendenciát már most sokan észlelik, hogy a fogyasztók a nyelvi akadályok eltűnésével és a belátható időn belüli szállítással már szívesebben döntenek a megfizethető megoldások mellett. Különösen igaz ez napjainkban, amikor a papíron már csökkent infláció ellenére is igen nehéz kijönni a havi bevételekből. 

Elektronikai cikket még mindig itthonról

Nyilvánvalóan vannak termékek, amiket nem szívesen rendel a magyar kínai webshopból. Az elektronikai cikkek esetében még mindig a személyes vásárlás a leginkább kedvelt, és a bútorokat is inkább itthoni üzletláncoknál szokta beszerezni a magyar. Egyébként szinte minden elérhető és népszerű a Temun. A webáruházban olyan termékekre is rá lehet lelni, amikről nem is tudtad, hogy tulajdonképpen már régóta fennálló problémádra kínál megoldást. Ugyan a vásárlói vélemények olvasásával nem vagy sokkal beljebb, így elsősorban egyéni preferenciáid és fogyasztói bizalmad függvénye, hogy végül mi kerül a kosaradba. Az egyelőre ingyenesen elérhető szállításhoz érdemes tudni, hogy 7000 forint környékén szükséges rendelést leadni ahhoz, hogy egyáltalán beizzíthasd az egyedüli opcióként kínált online fizetést.

S hogy miként élik meg a hazai webshopok a Temu térnyerését? Sok esetben bebizonyosodott, hogy a termékkínálattól függ, mennyire zavar be a kínai óriás. Azonos termékkör esetében már most visszaesések tapasztalhatók, de ki tudja, mit hoz az érintetteknek a jövő. Előfordulhat, hogy a Temu egy kérészéletű lehetőség lesz, és a fogyasztók visszatérnek majd a jól bevált hazai webshopokhoz. Jelenleg azonban egyértelműen felfutó szakaszban van a Temu, és ahogy egyre több pozitív véleménnyel találkozni kiszámíthatóságáról és megbízhatóságáról, úgy döntenek mind többen mellette.

CIKKAJÁNLÓ
- Hirdetés -spot_imgspot_img

TÖLTSD LE MOST!

spot_img

Legolvasottabb