2024 május 23. csütörtök
spot_imgspot_img
FőoldalÉrdekvédelemA Versenyhivatal fellép a horgászok védelmében – 27 milliós bírság a népszerű...

A Versenyhivatal fellép a horgászok védelmében – 27 milliós bírság a népszerű nagykernek!

A horgászat kedvelői ma már az interneten is beszerezhetnek minden szükséges eszközt, kiegészítőt. Azzal azonban sokan nem voltak tisztában, hogy a Top-Fish 2001 Kft. éveken keresztül előírta, hogy az általa forgalmazott termékeket milyen minimum-áron lehetett az interneten értékesíteni. A horgászcikk-nagykereskedelem a hatósággal együttműködve elismerte a jogsértést, és ezzel együtt a 27 millió forintban megállapított bírságot is.

Akciót sem hirdethettek a kiskereskedők!

A horgászok számára valószínűleg nem csengenek ismeretlenül az olyan márkák, mint a NEVIS, a SPOR, a STÉG vagy például a Van Den Eynde. Többek között ezekhez is a nagykereskedő által meghatározott áron lehetett csak hozzájutni. A GVH 2021 nyarán eljárást indított a Top-Fish 2001 Kft.- vel szemben. A cég „ajánlott” viszonteladói áraival meghatározta, hogy milyen minimum áron értékesíthették a horgász webáruházak az általa forgalmazott termékeket. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a webshopok nem adhatták ennél olcsóbban azokat. A kiskereskedők akciót sem hirdethettek az érintett céggel való egyeztetés nélkül.

27 milliót ért a versenyt korlátozó jogsértés

A versenyt veszélyeztető jogsértések között vezető helyet foglal el a továbbeladási árak meghatározása. Ezzel összefüggésben ugyanis a fogyasztók akár jelentősen magasabb árakkal találkozhatnak a piacon, mint amilyeneket egyébként a verseny létrehozna. Az említett tevékenységgel a nagykereskedő a hazai versenytörvényt és a vonatkozó uniós szabályozást egyaránt megszegte. A hatályos jogszabályok által lefolytatott vizsgálat során a GVH 27 millió forintban határozta meg a versenyfelügyeleti bírságot. Ezen felül a Top-Fish 2001 Kft. vállalta azt is, hogy belső vállalati programot fog bevezetni, melynek segítségével elkerülhetővé válnak a hasonló törvénysértések.

Több százezer fogyasztót védett meg a GVH!

A horgászat egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban. A Magyar Országos Horgász Szövetség kimutatása szerint folyamatosan nő a regisztrált horgászok létszáma, s ma már a teljes lakosság több mint 7 százaléka rendelkezik horgászengedéllyel. A Gazdasági Versenyhivatal aktuális döntésével tehát az online vásárlást is gyakran kihasználó horgászok érdekeit védte, vagyis több százezer fogyasztó jogát a tisztességes verseny keretein belül kínált kiskereskedelmi árakhoz.

CIKKAJÁNLÓ
- Hirdetés -spot_imgspot_img

TÖLTSD LE MOST!

spot_img

Legolvasottabb