2024 április 17. szerda
spot_imgspot_img
FőoldalÉrdekvédelemAz Igazságügyi Minisztérium is csatlakozik az online árfigyelő adatbázis megvalósításához!

Az Igazságügyi Minisztérium is csatlakozik az online árfigyelő adatbázis megvalósításához!

A GVH infláció elleni tevékenységéről az elmúlt időszakban sokat lehetett hallani. Ezúttal Varga Judit igazságügyi miniszter és Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke egyeztetett a témában. Az Igazságügyi Minisztérium is csatlakozik az online árfigyelő adatbázist megvalósító munkacsoporthoz. A cél nem más, mint az átláthatóság, és a piaci verseny növelése, melyeknek segítségével sikerülhet az inflációs nyomáson lazítani.

Online árfigyelő adatbázis

Március 23-án jelentette be a GVH és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, hogy létrehoznak egy közös munkacsoportot. A lakosság által is elérhető online adatbázis a fogyasztói érdekeket állítja középpontba, segíti a verseny fokozását, ami az árak csökkenését hozhatja maga után. A korábbiakkal megegyezően továbbra is az a cél, hogy az infláció év végére egyszámjegyűre mérséklődjön. Az Igazságügyi Minisztérium a vonatkozó jogszabályi környezet megteremtésében segít.

„Szankciós infláció” és családvédelem

Miként az április 14-ei egyeztetésen kiderült, a GVH és az Igazságügyi Minisztérium is azonos célok mentén tevékenykedik, és összehangolt lépéseket kívánnak tenni a túlárazás megszüntetéséért. Varga Judit felhívta a figyelmet arra, hogy a tudatos vásárlói döntések meghozatala és a versenyhelyzet fokozása egyaránt fontos szerepet játszik az infláció csökkentésében. Az általa „szankciós inflációnak” nevezett folyamat letörését és a családok védelmét szintén hangsúlyozta.

Megindult a verseny a fogyasztókért

A GVH elnöke, Rigó Csaba Balázs kiemelte: „A nemzeti versenyhatóság, ahogy eddig, úgy ezután is minden rendelkezésre álló eszközét be fogja vetni azért, hogy a verseny tovább erősödjön.” Az élénkülőnek tűnő verseny ugyanis egyértelműen az árcsökkenést hozza maga után, ez pedig az inflációs értéket mérsékeli idővel.

A GVH azt is vizsgálja jelenleg, hogy a tej- és tejtermékek piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálat milyen eredményekre mutat rá. A teljes értékláncot górcső alá vették a termelőktől a feldolgozókon át a kereskedőkig, hogy kiderüljön, mely faktor járult hozzá leginkább az infláció fokozásához és vele együtt az áremelkedéshez. Amennyiben szükségesnek látja a hatóság, akkor piaci beavatkozáshoz folyamodik a fogyasztók védelmének érdekében.

CIKKAJÁNLÓ
- Hirdetés -spot_imgspot_img

TÖLTSD LE MOST!

spot_img

Legolvasottabb