2024 április 17. szerda
spot_imgspot_img
FőoldalEgyéb kategóriaAz ökomarketing az új trend?

Az ökomarketing az új trend?

Az ökomarketing, ahogy nevéből is ered, a környezettudatosság elvén alapuló marketing módszer. Többféle megnyilvánulási formájával találkozhatunk a termékek előállításától kezdve a felhasznált alapanyagokon keresztül a szállítási módszer kiválasztásáig. Vannak, akik szerint csupán reklámfogásról van szó, ami az egyre nagyobb számban jelen levő, fenntartható fejlődést támogató fogyasztókat célozza. Tény ugyanakkor, hogy hosszú távon a zöld szemlélet hozhat változást az élet bármely területén – így az e-kereskedelemben és a vásárlók megtartásában is.

Cél az ökológiai lábnyom csökkentése

Az ipari fejlődés és a vele járó nyersanyag- és energiafelhasználás nemcsak egyre magasabb költségvonzattal jár, hanem valóban tarthatatlanná válik egy idő után. A visszafordíthatatlan káros következmények világméretekben is megmutatják hátulütőiket, az ökológiai katasztrófa pedig szinte már most borítékolható. Mégis fontos tudni, hogy változtatni sosincs későn, hiszen a fenntarthatóság és az ökológiai lábnyom csökkentése a jövő generációinak életminőségét javítja.

Ismerd meg a jelenlegi negatív gyakorlatot!

Az ökomarketing érvényesüléséhez óhatatlanul szükség van a környezettudatos gondolkodásra. Ez utóbbi nem minden fogyasztói csoportban érvényesül. A fenntarthatóság pozitív jellemzőinek népszerűsítése és a negatív gyakorlat kézzel fogható formában történő megjelenítése egyaránt hozzájárulhat ahhoz, hogy ne csak a vállalati szférában, hanem a magánemberek életében is központi szerep jusson a fenntarthatóságnak.

Csak reklámfogásról van szó?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy még mindig sokan fogják fel az ökomarketing fogalmát egyfajta pejoratív értelemben. A zöld marketing felépítése viszont nem egyszerű feladat, hiszen számos tevékenységet magába foglalóan kell, hitelesen tanúsítani, hogy valóban a környezet védelme van főszerepben. Bizonyos termékmódosítások, velük együtt a gyártási folyamatok megváltoztatása már alapvetően költségeket és innovációt feltételező tevékenység. A csomagolás világában az újrahasznosítható megoldások kerülnek fókuszba, de természetesen az sem mindegy, hogy miként jut el a termék a fogyasztóhoz, mekkora ökológiai lábnyomot hagy maga után a kiszállítás. E tekintetben az egyre népszerűbbé váló csomagpontok kiváló alternatívának számítanak.

Egyre tudatosabbak a fogyasztók!

A fogyasztói társadalom nem önmagától alakult ki. A reklámok és a gyakran pazarló életmódra ösztönző influencerek nagy szerepet játszanak abban, ahogy a vásárlóban megszületik az igény bizonyos termékekre. Az online marketing világa kifejezetten kedvez ennek, hiszen csináljunk bármit is a világhálón, reklámok, hirdetések, PR cikkek és új termékek garmadája jön szembe velünk. A marketingnek ez a dolga, a cégek eladni és bevételt növelni akarnak. Ebben nincs semmi különös. A titok inkább abban rejlik, hogy a fogyasztó mértékletesen szemléli-e mindezt, vagy impulzusvásárlásokkal és az életében jelen levő hiányok pótlásaként tekint az egyre bővülő kínálatra.

CIKKAJÁNLÓ
- Hirdetés -spot_imgspot_img

TÖLTSD LE MOST!

spot_img

Legolvasottabb