A szervizdíj fogalmát gyakran bizonytalanság övezi, és sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy ez megegyezik-e tulajdonképpen a borravalóval. Elöljáróban fontos tudni, hogy mind az adózás formájában, mint az önkéntes jellegében különbség van a kettő között. Cikkünkben azt járjuk körbe, mik ezek, és hogyan érdemes kezelni a két fogalmat a vendéglátás, valamint az adózás világában.
A vendéglátóhelyeken mind gyakrabban látott szervizdíj nem véletlen ismeretlen a fogyasztó számára. Korábban a borravaló nem hagyott kétséget afelől, hogy mit takar, most viszont némi zavar látszik a térben. A GVH segítségével sorra vettük, melyik mit jelent, és hogyan érdemes kezelni azokat.
Szervizdíj: kötelező feltünteti és megfizetni
A szervizdíj más néven felszolgálási díjként lehet ismert. Ez a vendéglátóhely egy bevételi típusa, amelyet az alkalmazottak bérére fordíthat. Az extra díjként felszámolt összeg nem csupán a felszolgálóknak jár, hanem mindenkinek, aki a vendéglátóegység működésén fáradozik. Az étlapon kötelező feltüntetni, s mint ilyet, fogyasztóként is meg kell fizetni. Nagy előnye, hogy kedvezményesen adózik, tehát a méltányos bérezést támogatja.
Borravaló: önkéntes, de lehet adóköteles
A régi, jól ismert borravaló viszont az, ami, vagyis önkéntesen adható, mértékéről pedig a fogyasztó dönt. Ez egyfajta kifejezése annak, hogy elégedett volt a kapott szolgáltatásokkal. Fontos tudni viszont, hogy az adózás szempontjából korántsem mindegy, milyen formában adjuk.
Adhatjuk közvetlenül a felszolgálónak
Ha közvetlenül a felszolgálónak adjuk, méghozzá készpénzben, akkor adó- és járulékmentes. Amennyiben egy borravaló tárolóba tesszük, akkor a dolgozók fogják szétosztani maguk között. Abban az esetben viszont, ha a számla végösszegével együtt fizetjük, a munkáltató dönt annak sorsáról, továbbá adó- és járulékfizetési kötelezettség is terheli.
Látható tehát, hogy a borravaló több szempontból sem azonos a szervizdíjjal, vagy más néven felszolgálási díjjal. Ez utóbbi kötelezően megfizetendő, míg a borravaló önkéntes. Ha kifejezetten egy felszolgáló munkáját szeretnénk megköszönni, akkor azt személyesen neki, készpénzben érdemes megtenni. Ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy a közös borravaló tároló tartalmát a dolgozók, vagy a munkáltató osztja-e szét, akkor erről bátran kérdezhetjük az ott dolgozókat.