2024 május 23. csütörtök
spot_imgspot_img
FőoldalEgyéb kategóriaCsomagautomaták pro és contra

Csomagautomaták pro és contra

A csomagautomák használata jelentős növekedést tudhat magáénak. 2022-ben az online vásárlóknak csupán 16-17 %-a választotta ezt az átvételi módot. A számok nagymértékben megnőttek, ugyanis a 2023 év végi adatok szerint már minden harmadik vásárló döntött a csomagautomatás kiszállítás mellett. 

Az okok nemcsak a kedvezőbb szállítási díjakban keresendők, hanem a 0-24 órás rendelkezésre állásban is. A rugalmas megoldásnak köszönhetően nem kell a futárra várni, azon aggódni, hogy sikerül-e épp abban az idősávban otthon lenni, amikor a szállító érkezni fog. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezt sokan nem is tudnák megtenni elfoglaltságaik miatt. A munkahelyi átvételt sok munkáltató nem nézi jó szemmel, így a gombamód szaporodó automaták iránt kiemelt érdeklődés mutatkozik. 

 

Egyre nehezebb új felhasználókat bevonzani 

A szinte mindenhol elérhető csomagautomaták népszerűsége nyílegyenesen kilőtt az elmúlt időszakban. Ez a hatalmas siker azonban magában hordozza azt is, hogy mind nehezebb olyan fogyasztókat találni, akik ezt a szállítási módot választanák. Aki próbálta, megkedvelte, az már biztosan ilyen módon igényli a megrendeltek kiszállítását. Egyfajta opció lehet az érdeklődés növelésére az, ha jelentősen olcsóbb lenne a kiszállítás az automatákba, vagy az ingyenes szállítási értékhatárt vinnék lentebb esetükben a webáruházak. Tény viszont, hogy ez nem csupán döntés kérdése, hanem az anyagiak is befolyásolják a dolgot – pláne a mai üzemanyagárak mellett. 

 

Nem minden automata egyformán kedvelt

A hagyományos, kóddal működő, majd bankkártyával történő fizetést biztosító csomagautomaták egyszerűen és átláthatóan használhatók. Jelen van azonban olyan szolgáltató is a piacon, ahol okostelefon használatával és helyszíni fizetéssel szükséges összekötni a csomagátvételt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a megoldás még a fiatalok esetében sem túlságosan kedvelt, az idősebb korosztály körében pedig szinte biztos, hogy nem ezt a megoldást választják a legtöbben. 

 

Nem mindegy, milyen közelségben van az automata 

A nagyvárosokban több frekventált ponton is elérhetők a legnagyobb csomagautomata típusok. Más a helyzet azonban a vidéki városokban, településeken, ahol akár csak 1-1 található meg, talán éppen a lakóhelytől távol. Ilyenkor a fogyasztó meggondolja, hogy megéri-e neki még az automatához szaladgálni, vagy meg tudja-e oldani az otthon tartózkodást a kiszállítás időpontjában. Nem mindegy a közlekedés általános módja, mint ahogy az sem, hogy útba esik-e a csomagautomata a mindennapi elfoglaltság során. 

Tény ugyanakkor, hogy a már telepített csomagautomatákat üzemeltető cégeknek nincs félnivalójuk. Az optimális kihasználtság rendszerint így is biztosított, sőt, a vásárlásiszezonnak számító időszakokban még kevésnek is bizonyulnak a meglevő helyek.

CIKKAJÁNLÓ
- Hirdetés -spot_imgspot_img

TÖLTSD LE MOST!

spot_img

Legolvasottabb