2024 június 18. kedd
spot_imgspot_img
FőoldalHazai piacEgyre kevesebbet költ a magyar!

Egyre kevesebbet költ a magyar!

Akárhogy is szerettünk volna, az elmúlt év inflációs adataival nem sikerült megbarátkozni. Az Európa-bajnok infláció a háztartások kiadási szerkezetének átalakulását hozta maga után. Ebben nyilvánvalóan az energiaárak és a néha minden ésszerűséget nélkülözően kiszámlázott rezsi is kiemelt szereppel bírt. Az üzemanyagárak januártól várható emelkedése csak tovább növeli a bizonytalanságot – és persze a vásárlási kedvet.

A kiskereskedelmi forgalom egyértelmű csökkenést mutat az előző év azonos időszakához képest. A jelenlegi 6,5 százalékos csökkenés ugyan 0,3 százalékkal kevesebb, mint az előző hónapban, de a KSH információi a gyakorlatban hatványozottan mutatkoznak meg. 

Az élelmiszeren is igyekszünk spórolni

Az elképesztő élelmiszer-infláció nemcsak a fogyasztói kosár tartalmának megváltozását hozta magával, hanem azt is, hogy ma már kevesebbet költ a magyar élelmiszerre. Hasonló a helyzet a könyvek, a ruhák és a cipők esetében, de a műszaki cikkeket kínáló kiskereskedelmi egységek sem örülhetnek a forgalomnak. 

Még mindig szívesen vásárolunk online 

A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,1 százalékos csökkenés jellemző. A kiskereskedelmi forgalomból 8,1 százalékos részesedést magának tudó csomagküldő és internetes kiskereskedelem esetében a csökkenés jelentősen kisebb, itt 2,3 százalék érhető tetten. Alapvetően elmondható tehát, hogy az árucikkek széles körét felölelő, online elérhető termékek esetében a csökkenés mértéke kevésbé jellemző.

A gyógyszerek forgalma hónapról-hónapra nő

A többi termékcsoporthoz képest egyedül a gyógyszerek és a gyógyászati termékek területén tapasztalható a tavaly októberinél nagyobb forgalom. Úgy tűnik tehát, hogy e termékek kapcsán nehezebben húzza meg a magyar a nadrágszíjat, talán éppen azok elhagyhatatlan jellege miatt. 

Mi lesz a tankolással? 

Más a helyzet a tankolás világában. A benzinkutak forgalma 21,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbiaktól. A háztartások közlekedéshez és autóvásárláshoz kapcsolódó szokásairól sokat elárul az is, hogy a gépjármű- és járműalkatrészek üzletek 8,9% -os növekedést realizáltak. Kíváncsian várjuk, hogy januártól miként alakul majd a tankolási hajlandóság. 

CIKKAJÁNLÓ
- Hirdetés -spot_imgspot_img

TÖLTSD LE MOST!

spot_img

Legolvasottabb