2024 június 18. kedd
spot_imgspot_img
FőoldalEgyéb kategóriaEgyre meglepőbbek a szállítási költségek!

Egyre meglepőbbek a szállítási költségek!

A tény nem újdonság, mégis a meglepetés erejével hat, amikor egy ritkán látogatott webshopnál a szállítási költségek megugrani látszanak. Ma már az sem egyértelmű, hogy rendelési összegtől függően elérhető az ingyenes szállítás, ugyanis sok webáruháznál ez nem lehetséges, vagy ha igen, akkor horror összegben meghatározott, amit a háztartások egyetlen rendelés alkalmával nem igen költenek el. Hol a lélektani határ? Megéri akár kétezer forintos szállítás mellett is az online rendelést választani? Mi a helyzet az MPL jelenlétével? A saját céges autóval történő szállítás olcsóbban kihozható? Cikkünkben ilyen és ezekhez hasonló kérdéseknek járunk utána. 

Az üzemanyagárak emelkedésével kilőttek a szállítási költségek

A közzétett adatok szerint a tavalyi inflációt sikerült ugyan megzabolázni, ám a kereslet részéről ez nem éppen így nyilvánul meg. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a háztartások még mindig igyekeznek visszafogni vásárlásaikat, és a tudatos fogyasztói döntések is egyre nagyobb szerepet kapnak választásaik során. Az üzemanyagárak emelkedését természetesen a vásárlók fizetik meg. Nem feltétlen a szállítási költségekben látjuk ezt, hiszen egyes webáruházak a termékárba építik be, de a legtöbbször a szállítás díja is emelkedik. Gyakran alkalmazott módszer az is, hogy az ingyenes szállításhoz szükséges rendelési érték emelkedik időről-időre. 

Ingyenes szállítás? Nem mindenhol elérhető! 

Bármennyire meglepő, az ingyenes szállítási lehetőség nem jár automatikusan együtt az online rendeléssel. Az egyik legnagyobb kozmetikumokkal foglalkozó webshop például csak időnként kínálja fel az ingyenes szállítást,  vagy csupán az appon keresztül teszi ezt néha. Arra is akad azonban példa, hogy népszerű ruházati online áruháznál szinte hetente visszatérően hirdetnek ingyenes szállítással egybekötött, százalékokban is megmutatkozó kedvezményeket. A legtöbb esetben a vásárlási összegtől függ, hogy jár-e ingyenes szállítás, de utánvét esetén ilyenkor is számolni kell plusz néhány száz forinttal. 

Csomagautomatákkal néhány száz forint spórolható meg

A töretlen népszerűségnek örvendő csomagautomatákkal úgy tűnik, csak a Temu rendelői nincsenek megelégedve. Alapvetően elmondható, hogy a gombamód szaporodó csomagautomaták kényelmes, egyszerűen használható megoldást kínálnak a csomagok átvételére. 0-24 órában elérhetők, és a szállításon is lehet spórolni segítségükkel, ugyanis néhány száz forinttal biztosan olcsóbb az automatákba történő szállítás. Az egyetlen hátránya, hogy méretfüggő az ott elhelyezhető csomag. A közelmúltban a Vinted ingyenes FoxPost-os kiszállítási akciója adta fel a leckét a rendszernek, ugyanis a megnövekedett kereslettel még az egyébként elképesztő mennyiségben jelen levő automaták sem tudtak megbirkózni. 

Az ingyenes sem teljesen ingyenes?

A magyar még mindig nem szereti az előre utalást. Az utánvétes megoldásoknál azonban még ingyenes szállítás mellett is számolni kell az utánvét költségével. Ez rendszerint 200 forint körül szokott mozogni, de vannak olyan ekereskedő cégek, ahol a 600 forint sem megy ritkaságszámba az utánvét választásakor. Érdemes tehát figyelni a részletekre, hogy ne a számla megérkezésekor érezzük becsapottnak magunkat azért, hogy az ingyenes sem teljesen ingyenes. 

Új meglepetések a kötelező MPL feltüntetéssel 

Elképesztő árak és akár 30 napos kiszállítási határidő. Leginkább ezekkel az extrém példákkal találkozhatunk az újonnan kötelezőként feltüntetendő MPL szállítási lehetőséggel kapcsolatban. Az okokról mindenki döntsön magában, az viszont tény, hogy ha a vásárlók választhatnak, melyik cég szállítsa a csomagot, akkor inkább döntenek más szolgáltató mellett. 

Saját autóval történő kiszállítás – Horror árak

Viszonylag ritkán, de előfordul, hogy akár országos szinten is saját autóval szállítja a cég a megrendelteket. A dolog rendszerint termékfüggő, így a nagyméretű, különös odafigyelést igénylő terméke esetében szokott megjelenni ez az opció. A költségek tekintetében a csillag a határos ég, így ne lepődjünk meg azon, ha 10 ezer forintnál indul a kiszállítás.

CIKKAJÁNLÓ
- Hirdetés -spot_imgspot_img

TÖLTSD LE MOST!

spot_img

Legolvasottabb