2024 május 23. csütörtök
spot_imgspot_img
FőoldalÉrdekvédelemGVH podcast izgalmas rajtaütés-sztorikkal

GVH podcast izgalmas rajtaütés-sztorikkal

Gondolkodtál már azon, hogy találna-e valami jogszerűtlenséget, ha egyszer csak kopogna az ajtón a GVH? Mindent megteszel annak érdekében, hogy tisztességes piaci magatartással juss egyről a kettőre? Az ember sokszor mások hibájából tanul. Miért ne tennéd ezt Te is? A hazai versenyhatóság által indított podcast legújabb epizódjában egészen elképesztő sztorikat hallhatsz, és olyan dolgokra is felhívják a figyelmet a szakemberek, amelyek rendszeresen visszatérő hibának számítanak a piaci szereplőknél.

Nemcsak a kartellek feltárásakor gyakorlat a rajtaütés!

Mint korábban már szóltunk róla, a Gazdasági Versenyhivatal podcast-sorozatot indított, így az érdeklődők elsőkézből juthatnak hasznos, vagy éppen érdekes információkhoz a hivatal működéséről, a gyakorlati tevékenységről, és persze ezekkel együtt a tisztességes piaci magatartásról. Az év elején indult, egyre nagyobb érdeklődésre számot tartó tartalmakat megéri időről-időre figyelemmel követni. Ezúttal az előzetes értesítés nélküli helyszíni kutatások kerültek a téma középpontjába. A hétköznapi nevén rajtaütésként ismert hatósági gyakorlat a titkos versenykorlátozások, más néven a kartellek feltárásához szükséges eszköztár lényeges eleme. A gyorsított ágazati vizsgálatokban szintén fontos szerephez jut a rajtaütés, ahogy ez történik jelenleg az élelmiszer-inflációval szembeni hatósági fellépésnél.

Csökkenthetők a károk?

Mi a helyzet akkor, ha jogsértést tapasztalnak a GVH szakemberei? A legtöbbeket ez a kérdés érdekel, hiszen sosem lehet tudni, milyen hibába csúszik bele a kereskedő. A podcast legújabb részéből kiderül, hogy a versenyhatóság milyen céllal választhatja a rajtaütést, és mi történik, ha jogsértést tapasztalnak a szakemberek. Fontos tudni, hogy a cég önkéntes együttműködése mérsékelheti a jogsértés következményét.

A gyakorlatban az is előfordulhat, hogy a cég hátráltatja a kutatást. Mire lehet ilyenkor számítani? A gyakorlatban nem csupán ilyennel találkoztak már a szakemberek, hanem számos mulatságos szituációt is láttak már. Nem ritka, hogy kifejezetten kreatív módon próbálják a cégek a terhelő bizonyítékokat eltüntetni. Előfordult már a határidőnapló egyes oldalinak kitépése, de a minden előzetes, racionális ok nélkül céges számítógépek leselejtezése is az érdekesnek számító kibúvók közé tartoznak.

A GVH honlapján, közösségi csatornáin és streaming-szolgáltatókon egyaránt hallható az adás, és a sorozat további részei is visszahallgathatók.

CIKKAJÁNLÓ
- Hirdetés -spot_imgspot_img

TÖLTSD LE MOST!

spot_img

Legolvasottabb