2024 július 14. vasárnap
spot_imgspot_img
FőoldalHazai piacHasznált ruha vagy inkább kínai? Hogyan spórolunk az öltözködésen?

Használt ruha vagy inkább kínai? Hogyan spórolunk az öltözködésen?

Az elmúlt évben tapasztalt horror infláció nemcsak az élelmiszerboltokban a kosárba kerülő termékekre nyomta rá a bélyegét, hanem az alapvető vásárlási szokásainkra is. A fogyasztók leginkább az elektronikai termékeken, a bútorokon és az öltözködésen fogták meg a pénzt. Az online és az offline kereskedelemben is éreztette hatását a tavalyi év, s a takarékoskodási szokások sokaknál berögződtek. Miként érvényesül mindez jelenleg? Mi várható a ruházati termékeket és kiegészítőket kínáló webshopok életében most, hogy berobbant a TEMU, és egyelőre nem tágít? 

Turkálóból second hand shop

A használt ruha kereskedelemmel foglalkozók meglátták a lehetőséget a jelenlegi gazdasági körülményekben. Ahogy egyre többen érdeklődnek a használt ruhák iránt, úgy nő azoknak az ára. Ami egykor turkáló volt, az ma second hand üzlet. Ahol korábban akár 2000 forintos kilós áron lehetett divatos, kiváló minőségű ruhadarabokat beszerezni, ott már duplaáron kínálják a vállfákra rendezett holmikat. Egyre nehezebb megfizethető és az elvárásoknak megfelelő turkálót találni, de nem érdemes feladni. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy még mindig ez a leginkább kedvező módja annak, hogy igényes, minőségi darabokkal sikerüljön feltölteni a ruhatárat. 

Kínai minőség, műanyag ruhák?

Hogy lehet ez a mai világban, amikor megszámlálhatatlan ruházati termékkel találkozhatunk akár a TEMU ajánlatai között is? A kínai ruhákról mindenkinek megvan a véleménye. Ha olcsó, akkor annak szinte biztosan a minőség látja a kárát. Ha drágább, akkor pedig már korántsem biztos, hogy megelégszik a fogasztó a kínai szócskával fémjelzett darabokkal. A gyakorlatban még a lelkes TEMU-kedvelők is óvatosan bánnak a ruharendeléssel. A cég nem árul zsákbamacskát, az összetételt mindig feltünteti, ám a kedvező árak még így is csábítónak tűnnek. Természetesen itt is igaz, hogy ami drágább, az jobb minőséget képvisel. 

Ahogy az élelmiszereken lehet spórolni, úgy az öltözködésen is. Az online turkálók szintén elérhetők a mai kínálatban. Meglepő vagy sem, itt az árak sajnos igen magasnak számítanak, ráadásul, ha már használt ruházatról van szó, akkor a legtöbben még mindig a személyes vásárlást részesítik előnyben. 

Még mindig szívesen kísérletezik a magyar?

Halmozzuk tovább a műanyag ruhákat, vagy fizessünk egyszerre többet, de akkor garantáltan jó minőséget kaphatunk a pénzünkért? Nemcsak az egyéni igények játszanak szerepet a döntésnél, hanem bizony a rendelkezésre álló keretösszeg is. Sőt, az sem állítható egyértelműen, hogy a kínai webáruházakból csak silány minőséget kaphatunk. Sokan hisznek abban, hogy ki kell tapasztalni, mit érdemes megvenni. Becsúszhat néha egy-egy, a leírásban szereplőnél sokkal inkább műanyag-hatást keltő ruhadarab, de odafigyeléssel és körültekintő vásárlással sikerülhet jó üzletet kötni. A kérdés csak az, hogy mennyire szívesen kísérletezik a mai kor embere akkor, ha a pénztárcája a tét? Ugyan a pénzvisszafizetés és a visszavásárlás az említett webshopban is jól működik, de a gyakorlatban a legtöbben nem bajlódnak egy néhány ezer forintos zoknicsomaggal vagy melltartóval. 

TEMU-ról ruhát? Inkább a fast fashion?

Természetesen a kínai oldallal kapcsolatban akadnak szép számmal kétkedők is. Néha már elegendő egy-egy ruhadarab összetételét megnézni, és ebből azonnal levonják a megfelelő következtetést. A turkálókkal szembeni idegenkedés és a kínai minőségtől való félelem vezet a fast fashion töretlen népszerűségéhez. További kérdéseket vet fel, hogy a világ egyik legszennyezőbb iparágának számító ruhaipar és az ebben élen járó fast fashion márkák valójában hol készíttetik modelljeiket, de az új jelleg és a kifejezetten kedvező árak együtt még mindig meggyőzik a fogyasztókat arról, hogy ez a legjobb döntés. 

Győz a hiúság?

Ha a megjelenésről, az annak szerves részét képező öltözködésről van szó, akkor a hiúság általában győz az észérvek felett. Ilyenkor nem számít, mekkora ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után, hány használatot követően landol az ezer forintos felső a kukában, vagy hány kontinenst utazik át a ruhacsomag azért, hogy otthonodba érkezzen. Ebben a tekintetben még mindig a használt ruhák jelentik a leginkább környezetbarát és fenntartható megoldást az öltözködés világában.

CIKKAJÁNLÓ
- Hirdetés -spot_imgspot_img

TÖLTSD LE MOST!

spot_img

Legolvasottabb