2024 július 14. vasárnap
spot_imgspot_img
FőoldalHazai piacJúlius 1-én lesz egy éves az online Árfigyelő!

Július 1-én lesz egy éves az online Árfigyelő!

A Gazdasági Versenyhivatal által működtetett online Árfigyelő rendszer 2024. július 1-én már egy éve szolgálja az árak összehasonlításának lehetőségét. A platform azzal a céllal jött létre, hogy a kiskereskedelmi piacon a verseny fokozásával sikerüljön az inflációt letörni. A gyakorlatban egyre többen kezdték alkalmazni, ezzel az áremelkedés okozta plusz kiadásokat csökkenthették a fogyasztók. Most, a kötelező akciózás kivezetését követően, továbbra is működni fog az Árfigyelő, betöltve az egy éve rá szabott feladatokat. 

 

44,8%-os élelmiszer-inflációt sikerült letörni

 

Mindannyian emlékezünk az elképesztő élelmiszer inflációra, amely 2022 decemberében 44,8%-on tetőzött. A Gazdasági Versenyhivatal elnöke, Rigó Csaba Balázs a nemzetközi példákat is szem előtt tartva javasolta az online ár-összehasonlító rendszer kialakítását, amit a fogyasztók 2023. július 1-e után elérhettek a www.arfigyelo.gvh.hu címen. 

 

Folyamatosan bővült az Árfigyelő szolgáltatásainak köre

 

A rendszerben hat kiskereskedelmi lánc 1200 boltjának 62 termékkategóriája került összevetésre. A fejlesztéseknek köszönhetően két hónappal később már egy szabadon összeállítható bevásárlólistával is bővült a szolgáltatások köre. Szeptemberben térképes boltszűrő szolgálta a vásárlói döntések meghozatalát. S hogy mennyire váltotta be a reményeket a megoldás hazánkban? A KSH adatai szerint 2023 augusztusára már 20% alá csökkent a havi alapon mért éves élelmiszer-infláció. Az adatok szerint októberben egyszámjegyűre csökkent az infláció, bár tény, hogy a gyakorlatban a jövedelmek reálértékének csökkenése miatt ebből nem sokat érzékel az átlagfogyasztó. 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy hazánkban több mint hárommillió ember él valamilyen élelmiszer-intoleranciával, ezért a nagy számok hozták maguk után az igényt a laktóz-, fehérje és gluténmentes termékek rendszerbe történő felvételére. 

 

Júliustól kivezetik a kötelező akciózást, de az Árfigyelő marad!

 

A kormány döntése alapján 2024. július 1-jétől a kötelező akciózás kivezetésre kerül, az indoklás szerint azért, mert megállt az élelmiszerek áremelkedése. Az online Árfigyelő rendszer viszont továbbra is megmarad, ugyanis a takarékosságot szolgálva nagy hasznát veszik a családok. A keresések alapján elmondható, hogy a legtöbben a húsfélékre, a csirkemellre, a sertéscombra és a kristálycukorra kerestek rá a rendszer használata során. 

 

A bérek nem követték az infláció ütemét

 

Érdemes megvizsgálni a statisztikai és inflációs adatok mögött, a gyakorlati életben érvényesülő tendenciákat is. A bérek növekedése korántsem követte az infláció mértékét, a nemzetközi összehasonlítások pedig már csak azért sem bírnak túl sok létjogosultsággal, mert határainkon túl magasabb jövedelmekből jobban élnek, mint jelenleg nálunk. 

 

Visszaesett a fogyasztás!

 

A valóság az, hogy a magyar bizony nem él jobban attól, hogy jelenleg nem tapasztalható a tavalyihoz hasonló infláció. Ez leginkább a fogyasztás visszaesésében mutatkozik meg. Ez ugyan ráfogható a takarékoskodásra, de sokkal inkább állhat a háttérben az, hogy a fizetések bizony nem érnek annyit, mint korábban, és egyszerűen kevesebb jut fogyasztásra. A kiszámíthatatlan gazdasági környezetben és a kormány által hangsúlyozott háborús helyzetben a megtakarítások maximum a biztonság iránti igényt szolgálják, és nem feltétlenül a fogyasztási célú takarékoskodást

CIKKAJÁNLÓ
- Hirdetés -spot_imgspot_img

TÖLTSD LE MOST!

spot_img

Legolvasottabb