2024 június 19. szerda
spot_imgspot_img
FőoldalÉrdekvédelemLétrejön az online árfigyelő adatbázis!

Létrejön az online árfigyelő adatbázis!

A Gazdasági Versenyhivatal elnöke online árfigyelő adatbázis létrehozását kezdeményezte a Kormánynál. A cél nem más, mint az infláció elleni küzdelem. Az élelmiszerágazatban a gyorsított ágazati vizsgálatok is arra hívták fel a figyelmet, hogy a cselekvés minden másnál fontosabb. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is osztja Rigó Csaba Balázs javaslatát, és ennek megvalósítására közös munkacsoportot is létrehoztak már.

Cél az infláció mihamarabbi csökkentése

Hazánkban komoly nehézségeket okoz az élelmiszer-infláció. A háztartások és a gazdasági szereplők egyaránt megérzik negatív hatásait. A versenyhatóság és a Kormány közös célja az, hogy segítse a piaci szereplőket, és ha lehetőség van rá, akkor egy számjegyűre csökkenteni az infláció mértékét az év végére.

Hazai és nemzetközi vizsgálatok

A GVH nemcsak a hazai árakat vizsgálta az elmúlt időszakban, hanem a nemzetközi kezdeményezéseket is szem előtt tartotta a területen. A tapasztalatok azt mutatják, hogy például az osztrák, a finn, a holland, a portugál, a román és a svéd hatóságok is kiemelt figyelmet szentelnek az élelmiszerek drágulásának. Az árfigyelő alkalmazások több országban is eredményesen kerültek bevezetésre. Itthon a Gazdasági Versenyhivatal január 20-án a tej és tejtermékek piacát vette górcső alá, majd február 8-án a tartós élelmiszerekről igyekezett többet megtudni az árak alakulásával összefüggésben.

Cél az árak összehasonlíthatósága

A nemzetközi tapasztalatokból arra lehet következtetni, hogy amint az árak átláthatóbbá válnak, és így összehasonlíthatók lesznek, a verseny fokozódik, és ez jó eséllyel mérsékeli majd az árakat. Nem ez azonban az egyetlen előnye. A tudatos vásárlói magatartás sem elhanyagolható, hiszen ha ésszerűen költik pénzüket a fogyasztók, és nem ömlik a gazdaságba a pénz, az infláció is csökkenő tendenciát mutathat.

A felsoroltak megvalósításának érdekében Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke javaslatot tett egy online árfigyelő adatbázis létrehozására, s ezt a gazdaságfejlesztési miniszter, Nagy Márton is támogatta. A tervek szerint a második negyedév végére működni fog a rendszer, és kidolgozzák a vonatkozó jogi háttéranyagot is.

A legfontosabb az élelmiszerekre vonatkozó árfigyelés, hiszen itt mutatkozik meg a legnagyobb infláció. A megoldástól azt várják a szakemberek, hogy a verseny fokozódását hozza maga után. Nem titkolt cél a túlárazás gyakorlatának megszüntetése, valamint az infláció mértékének egy számjegyűre csökkentése a 2023-as év végéig.

CIKKAJÁNLÓ
- Hirdetés -spot_imgspot_img

TÖLTSD LE MOST!

spot_img

Legolvasottabb