2024 július 14. vasárnap
spot_imgspot_img
FőoldalÉrdekvédelemMaximális szigor az Elf Bar-ral szemben

Maximális szigor az Elf Bar-ral szemben

Az Elf Bar elnevezés valószínűleg nem hangzik ismeretlenül, hiszen korábban gyakran volt téma a médiában. A GVH a legmagasabb, csaknem 700 milliós bírsággal büntette azt a szlovákiai webáruházat, amely az elektromos cigaretták e fajtáját jogellenesen hirdette a hazai fogyasztóknak. A termék internetes forgalmazás és birtoklása, online történő megvásárlása jogellenes magatartás, amire a GVH rendszeresen felhívja a figyelmet.

Magyarországon tilos az e-cigik online forgalmazása!

A Gazdasági Versenyhivatal két szlovák céggel szemben is vizsgálatot indított 2022. nyarán. A cégek e-cigarettákat, valamint a kiskorúak körében nagy népszerűségnek örvendő Elf Bar termékeket árusított, méghozzá magyar nyelven elérhető webáruházbon. A Yzer s.r.o. „v likvidácii” (korábbi nevén Vaper s.r.o.) cég azt a benyomást keltette, hogy jogszerűen forgalmazza ezeket a termékeket. Magyarországon tilos az elektronikus cigaretták és dohányzást imitáló eszközök webáruházon keresztüli, online forgalmazása. Az ízesített változatok esetében sincsen ez másként.

Tisztességtelen gyakorlat sérülékeny célcsoportokat célozva

A versenyhatóság súlyosbító körülményként értékelte, hogy a webáruház tisztességtelen gyakorlatot követve, olyan fokozottan sérülékeny csoportokat is célzott, mint a fiatalok és a kiskorúak. Az egyértelmű szabályokkal szembemenő cég komoly egészségügyi kockázatnak tette ki őket a termékek forgalmazásával. A 68,1 millió forint bírságot az éves árbevételhez mérve szabta ki a hatóság, és természetesen megtiltotta a cég számára a tevékenység további folytatását.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a szülőknek érdemes nyitott szemmel járni, és tisztában lenni azzal, milyen termékek veszélyesek gyermekükre. Az említett példa is arra hívja fel a figyelmet, hogy az online kereskedelemben tisztességtelen gyakorlatot követő cégek akár olyan termékeket is forgalmaznak, amelyek a fiatalok és kiskorúak egészségét komolyan kockáztathatják

A GVH arra figyelmezteti a fogyasztókat, hogy ne dőljenek be a legális kereskedelem látszatát keltő webáruházak ajánlatainak, és ne rendeljék az említett terméket külföldről sem, ezzel ugyanis komoly egészségügyi kockázatnak teszik ki magukat. A hivatal azon van, hogy minden esetben felderítse, és a lehető legnagyobb bírságot szabja ki azokra a cégekre, amelyek ilyen módon élnek vissza az online kereskedelmi gyakorlattal. A sérülékeny célcsoportok megcélzása csak még inkább fokozza a magatartás súlyát.

CIKKAJÁNLÓ
- Hirdetés -spot_imgspot_img

TÖLTSD LE MOST!

spot_img

Legolvasottabb