2024 június 19. szerda
spot_imgspot_img
FőoldalHazai piacMegjöttek a MOHU számlák – Még mindig nem közérthető a folyamat?

Megjöttek a MOHU számlák – Még mindig nem közérthető a folyamat?

2023-ban került bevezetésre a kiterjesztett gyártói felelősség, vagy, ahogy a legtöbb érintett ismeri, az EPR-rendszer. A cél az Európai unió irányelveinek hazai gyakorlatba történő átültetése, amelyben a MOHU is központi jelentőséggel bír. Fontos tudni, hogy a termékdíj és az EPR nem ugyanaz, ez utóbbi szinte minden ágazatot érint.

KF kódok és MOHU

A termékek beazonosításra egy kód rendszert hoztak létre, a KF kódok abban segítenek, hogy a felhasznált anyagokat pontosan sikerüljön beazonosítani. A körforgásos kód szerint történik az adatszolgáltatás és a nyilvántartás, sőt, az EPR díj meghatározása is KF kódok alapján zajlik. Ha ez még nem lenne elég, akkor itt a MOHU regisztráció. A regisztrációval, vagy ha úgy tetszik, a szerződéskötéssel arról nyilatkozol, hogy a koncesszió hatálya alá tartozó hulladék képződik nálad.

A Facebook-on is sokakat foglalkoztat a téma

A célirányosan webshop üzemeltetéssel foglalkozókat tömörítő FB csoport, a Webshop üzemeltetés felületén is többen érdeklődnek a téma iránt. A megérkezett MOHU számlák esetében az a kérdés merült fel, hogy hova szükséges utalni az összeget, valamint arról is érdeklődött a posztoló, hogy a „Közleménybe elég a számla számát beírni vagy kell adószám is?” A válaszadók közül pontosan megfogalmazott információt kaphatunk, vagyis „ Számlaszám. Ez nem NAV, így adószám sem kell.” A megjegyzésbe tehát kizárólag a számla számát kell beírni.

A már a kezdetekkor sem egyszerű rendszerrel kapcsolatban az egyik kommentelő további kérdésekre hívta fel a figyelmet: „Nekem a buborékos fólia KF kódjához jött önkormányzatos címszóval számla. Én sem értem, lehet a KF kód nem jó? A KF kódot a beszállító adta, tehát jónak kell lenni.” A témával kapcsolatban többen is értetlenül állnak az önkormányzat rendszerbe történő becsatlakozása előtt: „Nekem jött önkormányzatis számla, csak nem értem. Viszonylag mélyen ástam bele magam a dologba, de még csak említés szintjén se találkoztam semmiféle önkormányzattal.”

A MOHU weboldalán a következő információt találtuk a témával kapcsolatban: „A köztisztasági feladatellátás július 1-je után is az önkormányzatok feladata lesz, így annak költségei is az önkormányzatoknál maradnak. 2023. július 1-e után a köztisztaságból származó – települési hulladéknak minősülő – hulladék átvételére csak a MOHU vagy annak szerződött alvállalkozói jogosultak.”  Az EPR díj tehát két részre bontható: egy része a MOHU-t, a másik része pedig az önkormányzatokat illeti meg.

CIKKAJÁNLÓ
- Hirdetés -spot_imgspot_img

TÖLTSD LE MOST!

spot_img

Legolvasottabb