2024 április 17. szerda
spot_imgspot_img
FőoldalHazai piacMegúszta a bírságot az óriáscég - fellélegezhet a Wish

Megúszta a bírságot az óriáscég – fellélegezhet a Wish

Budapest, 2023. február 21. – A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) bírság kiszabása nélkül zárta le vizsgálatát a világ egyik legnagyobb e-kereskedelmi piacterével, a Wish-el szemben. A platform működtetője nem kapott bírságot. A Wish-alku eredményeképpen összetett jóvátételi csomag bevezetését – benne mintegy 100-150 ezer fogyasztó pénzügyi kompenzálását – vállalta az óriáscég, hogy elkerülhesse a bírságot.

Mit vétett a Wish?

A nemzeti versenyhatóság lezárta vizsgálatát az egyik legnépszerűbb nemzetközi e-kereskedelmi piactér, a Wish platform működtetőjével szemben. Az eljárás azért indult 2021-ben, mert a platform üzemeltetője feltételezhetően nem az elvárható szakmai gondossággal járt el a platform ár- és kedvezményfeltüntetési gyakorlatának kialakítása és ellenőrzése során. A hatóság gyanúja szerint a piactéren áruló kereskedők bizonyos árai valótlanok lehettek, egyes termékeket irreálisan nagy kedvezménnyel és hamis állításokkal hirdettek, a fogyasztókat pedig visszaszámláló óra sürgette egyes „azonnali ajánlatok” elfogadására.

Jóvátétel van, bírság nincs + az eljárást is megszüntette a GVH

A kaliforniai központú platform és európai működtetője az eljárás során komplex jóvátételi csomagot ajánlottak fel a feltárult, kifogásolható gyakorlatok orvoslására. A vállalások keretében 1500 Ft-os jóvátételt (kreditjóváírást) kap minden érintett magyar felhasználó.

A GVH ennek megfelelően – jogsértés vagy annak hiányának megállapítása nélkül – megszüntette az eljárást, egyúttal előírta a Wish számára az általa tett vállalások teljesítését.

Mi is volt pontosan a Wish vállalása?

A Wish vállalta, hogy minden, a fenti kritériumoknak megfelelő felhasználó részére a GVH határozatának közlésétől számított hat hónapon belül jóváír 1500 HUF értékben Wish Cash-t áruházi jóváírás formájában; az ilyen Wish Cash jóváírás kizárólag a Wish platformon történő vásárlásra használható fel. A Wish Cash-nek nincs lejárati időpontja, és a magyar felhasználók a hat hónapos időszakot követően is fel tudják használni a felhasználói fiókjukhoz hozzárendelt Wish Cash-t.

A Wish Cash kedvezményes termékek kifizetésére is felhasználható, és akkor is felhasználható, ha a felhasználó már több különböző kedvezményben részesült. A Wish azonosítani tudja a felhasználót annak megállapítása érdekében, hogy a felhasználó ténylegesen Magyarországon tartózkodik-e, és annak biztosítása érdekében, hogy a több Wish-fiókkal rendelkező felhasználók is csak egyszer kapják meg a Wish Cash jóváírást.

A jóvátétel mintegy 100-150 ezer fogyasztót érint. A cégek emellett fogyasztói tudatosságot erősítő kampányt indítanak, valamint az eddigieknél hatékonyabb, független auditálással igazolt intézkedéseket vezetnek be a piacterükön áruló kereskedők magatartásainak ellenőrzésére. A vállalkozások vállalták továbbá azt is, hogy a jövőben nem alkalmazzák a GVH által kifogásolt árengedmény-feltüntetési gyakorlatot és „azonnali ajánlataikat”.

A versenyhatóság eljáró Versenytanácsa úgy ítélte meg, hogy a cégcsoport által javasolt intézkedéscsomag megfelelően kezeli a vizsgálat során azonosított problémák gyökerét, vagyis a piactér bizonyos kereskedőinek kifogásolható magatartásait. A vállalások elősegítik a fogyasztói tudatosságot és a tájékozott fogyasztói döntéseket, emellett a közérdek védelmét is szolgálják azáltal, hogy széles körben ismertté teszik a jogkövető magatartásmintát, amely iránymutatásul szolgálhat a többi piaci szereplő számára. A GVH ennek megfelelően – jogsértés vagy annak hiányának megállapítása nélkül – megszüntette az eljárást, egyúttal előírta a Wish számára az általa tett vállalások teljesítését.

A kötelezettségvállalások megfelelő, pontos és dokumentált végrehajtását – határidejük lejártát követően – a GVH utóvizsgálat keretében ellenőrizheti.

CIKKAJÁNLÓ
- Hirdetés -spot_imgspot_img

TÖLTSD LE MOST!

spot_img

Legolvasottabb