2024 július 14. vasárnap
spot_imgspot_img
FőoldalEgyéb kategóriaMOHU kérdések és válaszok

MOHU kérdések és válaszok

Ebben a cikkben egy helyre gyűjtöttük azokat a kérdéseket és válaszokat, melyeket az MKIK és a gyartofelelosseg.hu oldalon Kutich Péter és csapata tett ki.

*********************************************************

LEGFRISSEBB

2023. június 30

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy 2023. június 30-án pénteken, új jogszabálycsomag jelent meg. Szakértőink elemzik a kifejezetten webshopokra is vonatkozó jogszabályokat és július 12-én egy webinárium keretében mutatják bez online eseményünkre regisztrálóknak.

Klikkelj ide és regisztrálj most az EkerNap Webináriumra »»»

***********************************************************************

Bevezető kérdések

[ A kérdéseket dőlt betűvel írtuk, a válaszokat normál betűtípusban.]

 

Melyek azok a termékek, amelyek érintettek az EPR rendszerben?

A körforgásos termékek:

1. csomagolások

2. egyszer használatos és egyéb műanyagtermékek

3. elektromos és elektronikus berendezések

4. elemek és akkumulátorok

5. gépjárművek

6. gumiabroncs

7. irodai papír

8. reklámhordozó papír

9. sütőolaj és –zsír

10. textiltermékek

11. bútorok fából

 

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer bevezetésével a környezetvédelmi termékdíj megszűnik?

Nem. A környezetvédelmi termékdíj elveszti a hulladékgazdálkodási feladatokra irányuló forrásteremtő funkcióját, mivel ez a funkció a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerbe kerül át. Mindazonáltal, a környezetvédelmi termékdíj keresletszabályozó eszközként továbbra is fennmarad.

Általános kérdések

Egyéni vállalkozó regisztrációja működik-e már? Illetve a cégkivonat helyett mit kell csatolni az ő esetükben?

Az egyéni vállalkozók számára is hozzáférhető a regisztráció a Partner Portál felületén. A cégjegyzékszám megadása nem kötelező adat. Az egyéni vállalkozók által feltöltendő dokumentumok, a nyilvántartásba vételi lap, határozat.

Utólag a szerződésbe lehet-e még regisztrálni hulladékokat?

Június végén érkezett egy frissítés a Partner portál felületre, mellyel elérhetővé válik a szerződésmódosítás, bővítés funkció.

Nem tudtam a mostani szállítót kiválasztani veszélye hulladék szállítása esetén. Mi ennek az oka? Mi ekkor a teendő?

Ha a jelenlegi intézményi szolgáltató nem kiválasztható a legördülő menüből, azt a megjegyzés rovatban tüntetheti fel. A hulladék típusát szükséges ellenőrizni, hogy a Koncessziós szerződés hatálya alá esik-e. Segítség képpen a Partner portálon regisztrációt követően elérhető a HAK kód lista, vagy Ügyfélszolgálatunk kérésre készséggel kiküldi emailen.

Ha nem kétszeri a befizetés (termékdíj és EPR), de mind a kettőt kell fizetni, akkor hogyan jön ki a két tételt közötti befizetési arány?

Véleményünk szerint a gyártóknak mind a két tételt meg kell fizetni. Ez nem okoz versenyhátrányt? Nem keletkezik kétszeri díjfizetési kötelezettség. A fajlagos termékdíj tételből vonódik le automatikusan a fajlagos EPR díj, és csak a fennmaradó összeget kell befizetni a NAV-nak. Amennyiben a fajlagos EPR díj magasabb, mint a termékdíj, úgy termékdíj fizetési kötelezettség nem keletkezik, de a bevallási kötelezettség megmarad.

Webshop olyan újrafelhasznált csomagolást használ. Pl. a külföldről beérkezett termékek lebontott kartondobozát, innen-onnan kapott cipősdobozokat. Pont a hulladékképződés csökkentése érdekében újra felhasználja a csomagolószereket. Erre kell-e EPR díjat fizetni?

17. § alapján a külföldről beérkezett lebontott csomagolás után fizetni kell, ilyenkor ez számít első belföldi forgalomba hozatalnak. Amennyiben ugyanezen lebontott csomagolásban terméket értékesítenek, az már a csomagolás nem első belföldi forgalomba hozatala lesz, így nem szükséges rá bevallást és fizetést teljesíteni. (De hivatalos állásfoglalás kiadására mi nem vagyunk jogosultak!!)

Ha nem tudom előre miből mennyi veszélyes hulladék keletkezik egy évben, akkor hogyan tudok rá kötni hulladék folyamot? (pl. gépolaj)

Javasoljuk a 2022-es adatok megadásánál az intézményi szolgáltató számláját alapul venni.

Mennyi az a mennyiségi tétel veszélyes hulladéknál, amire kötni kell szerződést vagy én, mint cég mennyit vihetek be az átvevőhelyre? (pl. elem, gépolaj, toner , patron…. stb.)

Nincs mennyiségi limit.

Mi számít saját hulladéknak és mi lesz, ami MOHU hulladékának minősül? Mi az elhatárolási elv?

HT-ben meghatározottak szerint.

Mi van azokkal a hulladék láncokkal, amit nem tud előre a cég, hogy valami oknál fogva keletkezni fog? Hogyan és mikor kell bejelenteni vagy szerződést kötni ezekre?

Azon gazdálkodó szervezeteknek, amelyek 2023. március 1-jén vagy azt követően kezdik meg a tevékenységüket, az adott tevékenység megkezdését követő 15 napon belül kell teljesíteniük ez irányú kötelezettségüket. Az adataikban bekövetkezett változást vagy a tevékenységük megszűnését az elektronikus felületen 8 napon belül kötelesek bejelenteni.

Milyen statisztikai bevallásokat kell majd leadni az EPR kapcsán? Ezeket, kinek (könyvelő vagy a cég szakembere készíti el? ügyfélkapun keresztül, vagy a meghatározott formanyomtatvány kell azt teljesíteni papír alapon?) Milyen formában kell majd bevallani és honnan lesz hozzá adatunk?

Az adatszolgáltatást az országos hulladékgazdálkodási hatóság részére kell majd benyújtani minden negyedévet követő 20-ik napig, első alkalommal október 20-ig. Tudomásunk szerint az adatszolgáltatási nyomtatvány összeállítása folyamatban van, de mivel hatósági rendszerben történik a bevallás, ezért bővebb információt a MOHU nem tud szolgálni.

Mi van abban az esetben, ha nem jól határozza meg az ügyfél a KT kódot? Ki tud segíteni ennek meghatározásában vagy validálásában?  

A KF kód határozza meg a díjfizetés mértékét és bizonyos állami adatszolgáltatás struktúráját, így ennek nagy jelentősége van. Hivatalos állásfoglalást a Hulladékhatóságtól vagy az EM-től lehet kérni.

Meddig kell a MOHU rendszerébe regisztrálni? Mi a szankciója annak, aki késik ezzel?

EPR szempontból legkésőbb október közepéig kérjük a regisztrációt, hogy az október végén esedékes számlázás már gördülékenye tudjon megtörténni. Hulladékbirtokos szempontból a koncesszió indulása előtt, július 1-ig célszerű ezt pótolni annak érdekében, hogy a szolgáltató hozzárendelés és a szolgáltatásra való felkészülés megtörténhessen.

A partnerportál miért ilyen szakmaiatlan? Egyéni vállalkozónak kínszenvedés kiderítenie mit kell beírnia. Miért nincs kitöltést támogató útmutató vagy e-learning?

A Partner portál rendszerét folyamatosan frissítjük, fejlesztjük. Fontosnak tartjuk a felhasználói oldalról érkező észrevételeket, melyek segítik ezen feladatot. Az egyéni vállalkozók számára is hozzáférhető a regisztráció a Partner Portál felületén. Használati útmutatókat a Partner portálon, a bal oldali menü alsó ikonjában találhatják meg.

A hulladékoknál nem lehet megadni kilós súlyt, illetve az edényzetnél nem szerepel a hordó kiszerelés. Hogyan adható meg a hulladékmennyiség ebben az esetben?

Az adott hulladékáram súlya Tonnában adható meg, tizedes jegy esetén a kevesebb, pontosabb mennyiség is rögzíthető. A hordó tárolóedény megjegyzés rovatban megnevezhető, a pontos edényzet kiválasztásához az edényzet-típusok bővítése folyamatban van.

Mikor lesz fent az összes begyűjtő cég? Ha nem kiválasztható a jelenlegi partnerünk, hogyan kell őt rögzíteni? Miért nincs szabad szöveges megadási lehetőség?

A begyűjtő cégek felsorolása folyamatosan bővül. A megjegyzés rovatban megadható az adott intézményi szolgáltató.

A felhasználói jogosultság mintha nem működne. Hiába kaptam adminisztrátor jogot egy ügyféltől, a rendszer azt írja, hogy nem vagyok jogosult szerződést kötni. Mi lehet ennek az oka?

A jogosultsági szint beállítása a már meglévő adminisztrátor általi beállítást követően működik. Ha problémát tapasztalnak, keressék az Ügyfélszolgálatunkat.

A szállítási gyakoriságot lehet utólag módosítani?

Igen, új megrendelést kell ebben az esetben rögzíteni.

  • Milyen módon lehet további hulladékot felvenni a meglévő szerződéshez? Várhatóan június végén érkezik egy frissítés a Partner portál felületünkre, mellyel elérhetővé válik a szerződés módosítás, bővítés funkció.
  • Partnereink esetében meghívott adminisztrátorként kellene a szerződéskötés előtt a szerződésvázlatot a részükre elkészítenem, a hulladékáramokat és a hozzá tartozó információkat kitölteni. A rendszer ezt jogosultság hiányában nem engedi. Mit tudok tenni? A felhasználói jogosultságokat a már korábban beregisztrált Admin jogkörrel rendelkező felhasználó kezeli. Kérjük ellenőrizzék ezen beállításokat a felhasználó kezelés menüpontban a Partner portál felületén.

Csekély mennyiségű termékdíj átalányos, hogy vall EPR díjat? És az gépjármű átalányosok?

EPR díj esetében nincs semmilyen mennyiség korlát, a forgalomba hozott körforgásos termék mennyisége (kg) a bevallás és a fizetés alapja, akkor is, ha ez a mennyiség alacsony. Gépjármű esetében az átalány a gépjárműbe épített EPR-es alkotórészek és tartozékok (akkumulátor, elektronikai berendezés, gumiabroncs) és magaa gépjármű együttes tömege alapán kalkulált, az adminisztrációt csökkentő lehetőség, nemckibocsátási mennyiséghez kötött.

EPR kötelezett, vagy egyéb hulladék termelőknek sem kell a kommunális hulladék esetében regisztrálni? az pl 1100 liter űrtartalom meghatározása heti vagy havi szállításra vonatkozik?

EPR kötelezettnek mindenképpen kell „gyártó” -ként regisztrálnia. Hulladékbirtokosi regisztráció – csak az elkülönítetten gyűjtött hulladékkal rendelkező gazdálkodó szervezetnek előírás.

Bérgyártásnál a bérgyártató az EPR kötelezett?

A 80/2023-as KR 16. § szerint EPR fizetési kötelezettség a gyártó általi forgalomba hozatallal keletkezik, azt pedig, hogy mi számít forgalomba hozatalnak, a paragrafus részletesen tárgyalja, többek között a termék tulajdonjogának első belföldi ingyenes vagy visszterhes átruházásával. Javasoljuk a szóban forgó gyártóknak, hogy ez alapján vizsgálják meg, kinél keletkezik meg az EPR fizetési kötelezettség, szükség esetén kérjenek minisztériumi állásfoglalást.

Hulladékáram regisztrálás estén, ha egy hulladéknak nincs gyűjtőedényzete pl gumi vagy fém hulladék, akkor, hogy kell kitölteni a regisztrációt?

A pontos tárolóedény a megjegyzés rovatban megnevezhető, a pontos edényzet kiválasztásához az edényzet- típusok bővítése folyamatban van.

Az EPR rendszerbe tartozó csomagolóanyag hulladékok (pl: papír, műanyag stb.) elszállításáért ez alapján a hulladéktermelőnek nem kell fizetnie sem a MOHU-nak, sem az intézményi szolgáltatójának?

Igen, ez a megállapítás helytálló.

Azon hulladékbirtokosoktól is térítésmentesen szállítják el az EPR alá tartozó hulladékokat, akik maguk nem EPR díj kötelezettek?

Díjfizetés csak a nem EPR-es hulladékokra történik, mivel az EPR alá tartozó termékekből képződő hulladékkal kapcsolatos tevékenységek a termékek gyártói által fizetett kollektív EPR díjból kerülnek finanszírozásra.

Van-e a rendszerben képviseleti korlát? Meghatározott számú ügyfelet képviselhet egy beregisztrált képviselő?

A Partnerportálon, jelenleg tetszőleges számú partner rögzíthető fel egy felhasználóhoz.

Irodai papír után nem fizetünk termékdíjat, belföldi beszerzés. Viszont keletkezik belőle hulladék. Nekünk kell fizetnünk érte EPR díjat vagy a gyártónak?

EPR díjat az első belföldi forgalomba hozó fizet. Belföldi beszerzésű irodai papír esetébe ezt akkor nagy valószínűség szerint a kérdező szállítója fogja bevallani és megfizetni. Az irodai papírból keletkező elkülönítetten gyűjtött hulladékot viszont a kérdezőnek kell hulladékként bejelentenie intézményi hulladékbirtokosként.

 

Konkrét vállalkozásra vonatkozó kérdések

Webshop férj és feleség tulajdona, a KATA keret miatt az év első felében a férj számlázott, a KATA kerete elfogy május-júniusban, így júliustól, az EPR rendelet hatályba lépésétől idén már nem fog számlázni, csak a következő évben. Mikor kell a regisztrációt teljesíteni? Most május 31-ig, hiszen a tevékenységei között szerepel, vagy ráér a jövő évi első számlázást megelőzően?

A MOHU regisztrációnak határideje az első adatszolgáltatás határideje, azonban az Országos Hulladékgazdálkodási Hatóságnál továbbra is május 31. a határidő.

Én beregisztráltam a saját fiókom alatt 50 ügyfelemet, majd bezárult a fiókom, arra hivatkozva, hogy csak max 40 partner tud egy maghatalmazotthoz tartozni. (Erről nem volt info a felületen). Ez három hete volt, sajnos számtalan levél és telefon után sem tud megoldódni. A partnerek pedig szeretnének tovább lépni és regisztrálni, szerződni, de sem belépni nem tudnak, sem újból magukat regisztrálni. Van valami képviseleti korlát?

A MOHU tud a problémáról, és jelenleg is dolgozik a megoldáson, addig kérjük a partnereink türelmét. A Partnerportálon, jelenleg tetszőleges számú partner rögzíthető fel egy felhasználóhoz.

Regisztráltam a hulladékokat, viszont sok esetben nem tudtam kiválasztani a jelenlegi szolgáltatót, illetve az opciók közül sem volt minden alkalmazható a telephelyünkre, ezért minden hulladékról a megjegyzés rovatba írtam be az adatokat, szállítót, tárolás módját. A szerződés miért nem tartalmazza ezeket a paramétereket és információkat?

A megjegyzés rovat nem kerül megjelenítésre a szerződésben. A megjegyzés rovat, az illetékes szakterületnek a munkáját segíti. pontosítja, bővíti az információkat.

A 15 01 02 műanyag pántolószalag, fólia hulladékot a Lenti Hulladékkezelő Kft. (közszolgáltató) vette át, itt a lejjebb bontás esetében fogalmam sincs mit kell jelölnöm, mert vegyesen gyűjtjük, illetve a közszolgáltató nincs is a szolgáltatók között. A 15 01 03 raklap hulladékot szintén ők szállítják el tőlünk. Itt mi a teendő?

Regisztráljon a MOHU Parter portálján, partner berögzítését követően, kössön szerződést ezekre a hulladékáramokra.

15 01 01 kódon több szolgáltatónak is adunk át hulladékot (közszolgáltató, helyi hulladékgazdálkodó stb.). Ezt hogyan kezeljem a rendszerben?

Regisztráljon a MOHU Partner portálján, partner berögzítését követően, kössön szerződést kötni ezekre a hulladékáramokra.

A gyűjtőedények esetében több hulladékot is kartonba csomagolunk és adunk át a partnereknek. Ilyen lehetőség nincs a felületen. A munkahelyi gyűjtőhelyeken 120 l-es kukáink vannak, veszélyes hulladékoknál ADR zsákkal, de az üzemi gyűjtőhelyen már vagy a partner által biztosított rácsos gyűjtőbe vagy hordóba kerül át a hulladék. Ezzel sem tudok mit kezdeni a rendszerben. Hogyan kellene ezeket kezelni?

A Partner portál rendszerét folyamatosan frissítjük, fejlesztjük. Fontosnak tartjuk a felhasználói oldalról érkező észrevételeket, melyek segítik ezen feladatot. A gyűjtőedény megjegyzés rovatban megnevezhető, a pontos edényzet kiválasztásához az edényzet-típusok bővítése folyamatban van.

CIKKAJÁNLÓ
- Hirdetés -spot_imgspot_img

TÖLTSD LE MOST!

spot_img

Legolvasottabb