2024 április 17. szerda
spot_imgspot_img
FőoldalHazai piacOnline könyvvásárlási szokások, avagy olvas-e a magyar?

Online könyvvásárlási szokások, avagy olvas-e a magyar?

A könyvvásárlás sajátos megvilágításba került az elmúlt időszakban. A fóliázás és az általa kiváltott „népharag” arra hívja fel a figyelmet, hogy a fiatalok is szívesen veszik a kezükbe az új kiadványokat, ismerkednek meg szerzőkkel, történetekkel.

A tudatosság az online vásárlás felé terel

A könyvesboltoknak megvan az a sajátos hangulata, amelyért a könyvmolyok előszeretettel bóklásznak a sorok között. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a tudatos vásárlás és vele együtt az online piactér e területen is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A könyves webáruházak minden korábbinál szélesebb kínálatával találkozhatunk, a legtöbb kiadványt pedig e-book és hagyományos könyv formájában be lehet szerezni ezeknél. Az előrendelés, valamint az antikvár piacon nézelődés is egyfajta opcióként áll rendelkezésre, de ezeknél gyakoribb, hogy az akciós kuponkódokra vadásznak a fogyasztók.

Egyre kevesebb az idő az olvasásra?

Az olvasás gyermekkorban kötelező feladat, ám akik beleszeretnek, azok ekkortájt falják a könyvtárak tartalmait. Ahogy beindul a nagybetűs élet, a munkavállalás, úgy jut egyre kevesebb idő és energia erre az elfoglaltságra. Az olvasást azonban sokan újra felfedezik maguknak felnőttként, és ekkor a könyvtárak helyett már inkább a saját gyűjtemény gazdagítása kerül szóba. Mitől függ, hogy olvas-e a magyar? Egyáltalán mennyire elterjedt a kikapcsolódás e formája? Mint oly sok minden, így ez is a szociális környezet, az értelmi és az érzelmi intelligencia függvénye. A végzettség annyiban határozza meg, hogy a tanulás iránt elkötelezettek nagyobb eséllyel választják hobbiként az olvasást, mint az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők. Ez ugyanakkor nem kőbe vésett szabály.

Főszerepben a kuponkódok

S hogy mi a helyzet az online könyvvásárlási szokásokkal? Mi alapján választunk webes könyváruházat? Alapvető igény mutatkozik a széles kínálatra mind a kiadók, mind a témák területén. Nem hátrány, ha a webshop időnként akciós kuponkódokkal ajándékozza meg az érdeklődőket. Érdemes a kiválasztott könyvshop közösségi oldalait követni, vagy feliratkozni a hírlevélre, hiszen gyakran ezeken a csatornákon lehet elsőkézből tájékozódni az aktuális kedvező lehetőségekről.

A nagyon olcsó nem befutó!

Aki olvas, nagy valószínűséggel körültekintően választ. Míg a könyvtárba visszavihetünk anyagi ráfordítás nélkül egy nem megfelelő kötetet, addig a vásárlásnál a pénztárca látja kárát, ha mellélövünk. A jelentősen leárazott könyvekkel pedig sajnos előfordulhat, hogy nem véletlen kerültek ennyire leárazásra. Az árak összehasonlítása akkor is hasznos lehet, ha az akciós ajánlatokról van szó. A legnagyobb olvasói portálként számon tartott moly.hu-n hiteles információkhoz juthatsz a könyvekről és a szerzőkről.

CIKKAJÁNLÓ
- Hirdetés -spot_imgspot_img

TÖLTSD LE MOST!

spot_img

Legolvasottabb