2024 július 14. vasárnap
spot_imgspot_img
FőoldalHazai piacTedd fenntarthatóbbá! – Hogyan működik a mai fogyasztó?

Tedd fenntarthatóbbá! – Hogyan működik a mai fogyasztó?

A fogyasztói társadalom és a fenntarthatóság első blikkre igencsak ellentétes fogalmaknak tűnnek. A világ másik pontjáról vásárolunk csak azért, hogy olcsóbban jöjjön ki a dolog. Felhalmozzuk a fast fashion üzletek által kínált ruhákat, amelyek akár néhány hónapon belül a szemetesben végzik. Vásárolunk, szelektálunk, kidobunk. Az élelmiszerekre is igaz, hogy a mai kor embere gyakran esik a túlfogyasztás csapdájába. Lecsap az akciós ajánlatokra, aztán a hűtőből egyenesen megy a szemetesbe a romlott tejtermék és zöldség. Hol marad a fenntarthatóság? Létezik egyáltalán út a fenntartható fejlődéshez, vagy ez a vonat már elment? 

Ha lemaradsz, tényleg kimaradsz?

Néha elég egy tavaszi nagytakarítás ahhoz, hogy tisztán lássuk, mennyi holmit képesek vagyunk felhalmozni csupán egyetlen év alatt. A háttérben az agresszív reklámpolitika, a kihagyhatatlannak bélyegzett ajánlatok állnak, amiknek igencsak nehéz ellenállni. Nem akarunk lemaradni semmiről, és ez sok esetben nem az élményekre vonatkoznak, hanem sokkal inkább a tárgyakra. Birtokolni akarunk, és abban mérjük magunkat, ami az otthon kényelmét, luxusát szolgálja. Tényleg azonos lenne az ember az őt körülvevő holmikkal? Jó esetben nem. 

Klímaváltozás: ha másért nem, ezért kellene változtatni!

A fenntartható törekvések okai nyilvánvalók. Idén már februárban olyan meleg volt, mint egy melegebb áprilisi napon. A havat a gyerkőcök maximum a filmekben láthatják, a nyári hónapok pedig leginkább a túlélésről szólnak. A szeméttel teli vízpartok, a tengerekben felhalmozódott mikroműanyag és a nagyvárosok légszennyezettségi adatai mind arra utalnak, hogy valami nagyon elromlott a mai világban. 

A tapasztalatok sajnos még mindig azt mutatják, hogy a globális környezetvédelmi konferenciák és rendezvények egyszerűen nem érik el a céljukat. Az átlagember hiába gyűjti szelektíven a szemetet, ha világméretekben, vagy egyszerűen országok szintjén nem jelenik meg kellő mértékben mindez a jogszabályokban. Kicsit hasonló ez, mint az állatvédelem és a rá vonatkozó törvények. Hiába a jószándék, ha nem elég az a jogi kötőerő, ami mögötte van. 

Fast fashion vs. second hand

A világ egyik legszennyezőbb iparága a ruhaipar. Nemcsak a felhasznált tiszta víz mennyiségét illetően van ez így, hanem a szennyvíz környezetbe való visszajuttatását, valamint a ruhák végső nyughelyét tekintve is. Bár világszerte nagy népszerűségnek örvendenek a second hand üzletek, azok a bizonyos turik, de még így sem képesek követni a lépést a fast fashion és a kínai ruhagyártás elképesztő méreteivel. A mai kor embere jelentősen több ruhát vásárol, mint amennyire szüksége van, s ez a felhalmozás a lakberendezési tárgyakra és kiegészítőkre is igaz. 

Tudatosság és önkifejezés

A trendek makacs dolgok, hiszen folyamatosan szem előtt vannak. Mindenki szeretne divatosan öltözni? Vagy inkább cél a stílusteremtés és az önkifejezés? Ez az az irány, amin érdemes lenne az öltözködéssel kapcsolatban elindulni. A felhalmozás az élelmiszereket illetően sem egy követendő példa. Bár a hazai inflációs és gazdasági környezet már jó ideje élelmiszer-szegénységet hozott egyes társadalmi csoportokba, de a legtöbben még mindig nem tudatosan indulnak a heti bevásárlásra.

Ételeink elkészítésekor gyakran a tradíciók és a megszokás vezérelnek, különösen igaz ez a húsfogyasztásra. Érdeme lenne legalább a vegetáriánus táplálkozás irányába elmozdulni, ezzel egy etikusabb és fenntarthatóbb gazdálkodást folytatva. 

Félre a túlfogyasztással! Ez csak pótcselekvés!

Az életminőséget sokan még mindig a megvásárolható termékekkel mérik, holott az olyan alapvető dolgok, mint az étkezés és a ruházkodás kifejezetten kedvező áron is kihozhatók. Minden felfogás és szokás kérdése. A gyakran teljesen felesleges holmikat kínáló kínai webshopok elképesztő választékában is meg lehet találni azokat a termékeket, amelyek praktikusak és jól kihasználhatók. A tudatosság a fogyasztás területén is előrébb viheti az embert, s pénztárcáját is megkímélheti. Amire viszont érdemes költeni, az nem más, mint a szeretteinkkel töltött idő. Az élmény ugyan nem kézzelfogható, ám az általa jelentett érték egy magasabb polcon kap helyet, ami nagymértékben javítja az életminőséget. Kiegyensúlyozott állapotban, egészséges emberi kapcsolatokkal körülvéve nincs szükség a túlfogyasztásra, mint pótcselekvésre.

CIKKAJÁNLÓ
- Hirdetés -spot_imgspot_img

TÖLTSD LE MOST!

spot_img

Legolvasottabb