2024 május 23. csütörtök
spot_imgspot_img
FőoldalKülföldi piacTolódik a spanyol Amazon logisztikai központ építése

Tolódik a spanyol Amazon logisztikai központ építése

2022 év végére tervezte az Amazon új, spanyolországi logisztikai központjának átadását. A 150 000 négyzetméteres ingatlan építése egyelőre felfüggesztésre került, az pedig a jövő zenéje, hogy az e-commerce óriás mikor fejezi be a beruházást. 

Háttérben a recesszió

A világszerte egyre nyilvánvalóbbá váló recessziós folyamat befolyásolta az Amazon döntését. Az elszálló infláció, a sok cég által már most is kigazdálkodhatatlan energiaköltségek, valamint a válságból adódó értékesítés-csökkenés mind abba az irányba mutatnak, hogy nem most van itt az ideje a beruházásoknak. 

Ha ez nem lenne elég, akkor arról is érkeztek hírek, hogy a cég a fulfilment és logisztikai központokkal kapcsolatban minden jelenlegi beruházását felfüggesztette. Pedig még egy hónappal ezelőtt vásárolta meg a Coorstermans, belga épületgépészeti céget, mely robotizált raktárak építésével foglalkozik. A recesszió tehát az olyan világszinten ismert és egyébként hatalmas profitot realizáló cégeket sem kíméli, mint amilyen az Amazon. 

Pandémiás növekedés után mélyrepülés

Az elmúlt években azt hihettük, a cégóriások és a kisebb webshopok is csak nyertek a pandémián. Napjaink embere ugyanis egyre többször választotta az online rendelést – gyakran éppen biztonsági okok miatt. A világjárvány felfutásának évében aligha hihettük, hogy adódik még olyan helyzet, mely befolyásolja a szektor eredményességét. A gyakorlat viszont bebizonyította, hogy soha nem bízhatjuk el magunkat a kereskedelemben, főleg akkor nem, ha a keresleti oldal szokásai alapvetően változnak meg. 

Jelentős az inflációs nyomás

Az Amazon szakemberei szerint az inflációs nyomás hatása 5,6 milliárd euróba került a cégnek, s ez csak a második negyedévet illeti. Egyelőre Európa-szerte nem látják az országok és a gazdasági szakértők az inflációs spirál végét, ráadásul Spanyolországban az infláció az európai átlagot is meghaladja. Ez a 10,5 százalékos pénzromlással járó folyamat egyértelműen rányomta bélyegét az e-kereskedelemre és a webáruházak választéka iránti keresletre. 

Az Amazon egyébként Spanyolországban jelenleg 28 logisztikai központot működtet, de 9 városban az aktuális beruházásokat már fel is függesztette. Bár előre jósolni igen nehéz a jelenlegi helyzetben, de szakemberei úgy vélik, majd csak 2024 után indítják újra a többek között Murcia, Zaragoza, Seville vagy például Girona térségében zajló előkészületeket. 

CIKKAJÁNLÓ
- Hirdetés -spot_imgspot_img

TÖLTSD LE MOST!

spot_img

Legolvasottabb