2024 július 14. vasárnap
spot_imgspot_img
FőoldalÉrdekvédelemÉlelmiszerárak: tovább vizsgálódik a GVH

Élelmiszerárak: tovább vizsgálódik a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal és az Agrárközgazdasági Intézet már tavaly konzultációba kezdett. A téma természetesen nem más, mint az élelmiszer-infláció és annak gazdasági háttere. A társadalom egészét érintő probléma szoros összefüggésben van a versenyjog betartásával és a versenytorzulás esetleges jelenlétével. 

Cél a versenyjog betartása

2022. november végén indult az a konzultáció-sorozat, amely az élelmiszer-áremelkedés piaci hátterét helyezte górcső alá. A probléma sajnos még mindig aktuális, így folytatódik a GVH szakembereinek és az Agrárközgazdasági Intézet szakértőinek közös munkája. A cél leginkább az, hogy minél több hiteles információt gyűjtsenek a piacon aktuálisan zajló folyamatokról, a kiskereskedelmi szektor működéséről, az árképzés módjáról, és persze a kiugró árak hátteréről. Munkájuk során elsődleges szempont, hogy felhívják a figyelmet a versenyjog betartásának fontosságára. 

Piaci problémák itthon és külföldön 

A nemzeti versenyhatóság külön elemző csoportot hozott létre az élelmiszer-infláció vizsgálatára. A téma a társadalom egészét érzékenyen érinti, egyes csoportok pedig különösen érintettek. A szakemberek mindent megtesznek a rendelkezésükre álló jogi eszközökkel annak érdekében, hogy az esetleges piaci torzulásokat és a versenyjoggal összefüggésbe hozható áremelkedési problémákat felderítsék. Ennek érdekében nemcsak a hazai gyakorlatot vizsgálja, hanem az élelmiszer-infláció nemzetközi monitorozását is megkezdte. Az uniós országok versenyjogi gyakorlatát fókuszba helyezve arra törekszik a GVH, hogy a hazai versenyjog megsértésére mihamarabb fény derüljön. 

Célkeresztben a tej- és tejtermékek piaca 

Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a versenyhivatal a tej- és tejtermékek piacán tapasztalható kiugró áremelkedés felderítésére. A kiskereskedelmi szektor ellenőrzése elsősorban a piaci jelzések figyelembevételével történik, kiterjedve természetesen minden piaci szereplőre. 

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálódása mellett arra is felhívja a figyelmet, hogy az áremelkedésekkel érintett piaci szereplőknek lehetősége van az egyeztetésre. A hazai viszonyok vizsgálata aktív szerepet játszhat abban, hogy a versenyjogot megsértő szereplőket sikerüljön kiszűrni, ezzel a társadalom érdekeit szolgálva. 

Kapcsolódó cikk:

CIKKAJÁNLÓ
- Hirdetés -spot_imgspot_img

TÖLTSD LE MOST!

spot_img

Legolvasottabb