2024 június 18. kedd
spot_imgspot_img
FőoldalÉrdekvédelemPróbavásárlások: milyen módszerekkel dolgozik a fogyasztóvédelmi hatóság?

Próbavásárlások: milyen módszerekkel dolgozik a fogyasztóvédelmi hatóság?

Hogyan zajlanak a próbavásárlások? Melyik jogszabály szabályozza a működésüket? Mit vizsgálnak a próbavásárlások során a fogyasztóvédelmi hatóság „ügynökei”?

Ezekre a kérdésekre kerestük a választ oknyomozó cikkünkben.

Próbavásárlók az online térben

Az igazságügyi miniszter 14/2022. (XII.28) IM utasítása az Internet Laboratórium működéséről magában foglalja mindazokat az ellenőrzéseket, melyeket a Fogyasztóvédelmi Szolgáltatás-ellenőrzési Főosztályának vezetője által kijelölt munkatárs végezhet. Igen, nem más ez, mint a próbavásárlást végző személy tevékenysége. Az IM utasítás értelmében az internetes értékesítést végző weboldalak, applikációk működését állítja a fókuszba az ellenőrzés, elsősorban fogyasztóvédelmi szempontból.

Elállás, jótállás- vizsgálják a dokumentáció részleteit is

Amennyiben elállási joggal élne a próbavásárló, úgy ennek részletei is kiemelt jelentőséggel bírnak a termékvisszaküldés módjától, költségeitől kezdve a visszaküldés címéig. Hasonló a helyzet a jótállási hatálya alá tartozó termékeknél is, ahol a jótállási jegy tartalmát is vizsgálja a hatóság embere.

A fogyasztóvédelmi hatósági eljárás esetleges megindítása tehát attól függ, hogy milyen tapasztalatokat szerez a próbavásárló a vásárlási folyamat során. Érdemes webáruház tulajdonosként odafigyelni arra, hogy a kiküldött visszaigazolások és a társuló elállási, jótállási nyilatkozatok szintén rendben legyenek. A cél ezúttal sem más, mint a jogszerű kereskedelmi magatartás betartatása, és a fogyasztói jogok védelme.

Mi történik jogsértés esetén?

Ha a próbavásárlás során bármilyen fogyasztói jogot sértő ajánlatra bukkan a szakember, azt az előírt módon dokumentálnia kell. Ez alapján fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indulhat. Fontos a próbavásárlás menetének, lépéseinek, a cég által adott tájékoztatás módjának, jogszerűségének részletes dokumentálása.

Az email-ben kapott visszaigazolás tartalma, valamint az elállási jog gyakorlása is szerves részét képezi a kontrollnak. A folyamat szempontjából lényeges körülmények rögzítése akár képernyőfotó rögzítésével, fénykép készítésével is lehetséges.

Pontosan milyen részletes szabályok alapján mennek a próbavásárlások?

Összefoglaltuk a legfontosabb szabályokat a webshop üzemeltetőknek:

  • A próbavásárlásra kijelölt munkatárs fogyasztóvédelmi szempontból rendszeresen figyelemmel kíséri az internetes értékesítést végző honlapokat, applikációkat és azok működését. Fogyasztói jogokat sértő weboldal észlelése esetén a weboldalt fogyasztóvédelmi hatósági eljárás megindítására alkalmas módon, a szükséges mellékletekkel együtt dokumentálni kell.
  • A próbavásárlás célja annak megismerése, hogy az online értékesítési tevékenységet végző vállalkozások eleget tesznek-e jogszabályi, illetve szerződésben vállalt kötelezettségeiknek.
  • A próbavásárlásra kijelölt munkatársnak dokumentálnia kell a próbavásárlás menetét, lépéseit, a vállalkozás által adott valamennyi tájékoztatást, ideértve az e-mailen keresztül érkező visszaigazolások tartalmát is.
  • A próbavásárlásra kijelölt munkatárs választja meg az elállási jog gyakorlásának módját, ha az adott termékkör esetében erre lehetőség van.
  • Ha a próbavásárlás visszaigazolásának megérkezését követően nem kerül sor az elállási jog gyakorlására, a próbavásárlásra kijelölt munkatárs tájékoztatja a küldemények fogadását végző szervezeti egységet a küldemény érkezéséről.
  • A megrendelés során keletkező dokumentumokat csatolni kell az ügy irataihoz. Minden lényeges körülményt bizonyítható módon (így különösen képernyőfotó rögzítése, fényképfelvétel készítése, fénymásolat) kell rögzíteni, így különösen a termékkel, annak csomagolásával, a termékhez mellékelt dokumentációval összefüggő körülményeket.
  • A próbavásárolt termék átvételét követően a próbavásárlásra kijelölt munkatárs gondoskodik arról, hogy az elállási nyilatkozat megtétele a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, határidőn belül történjen meg.
  • FONTOS: az elállási nyilatkozatban tájékoztatást kell kérni az elállási nyilatkozat elfogadásáról, illetve a termékvisszaküldés részleteiről, különösen a visszaküldés címéről.
  •  Ha az IT Laboratórium által próbavásárolt termék kötelező jótállás hatálya alá tartozik, az ellenőrzés kiterjed a jótállási jegy tartalmára is.
CIKKAJÁNLÓ
- Hirdetés -spot_imgspot_img

TÖLTSD LE MOST!

spot_img

Legolvasottabb